1. Home
  2. Appen
  3. Appen för elever

Appen för elever

Vklass app för elever erbjuder flera funktioner som underlättar för elever och studenter på grundskolan, gymnasieskolan samt på vuxenutbildningen. Under 2021 adderas flera funktioner till appen. Vi uppdaterar denna sida kontinuerligt. För information om appen för personal kan du läsa mer här.

Appen finns att ladda ner gratis för iOS samt för Androidtelefoner. Den heter Vklass och är samma app oavsett om du är elev, personal eller vårdnadshavare. Appen Vklass Praktik är en annan app som stödjer praktikperioder. Är din kommun eller skola intresserad av Vklass Praktik kan ni läsa mer här.

Det första du möts av är inloggningssidan. Då varje kommun och skola har olika rutiner för inloggning behöver du som elev klicka på —Välj organisation— för att sedan välja din kommun/skola i listan. I nästa steg tas du till de olika inloggningsalternativ som din kommun eller skola erbjuder.

Har du glömt lösenord eller har andra frågor hur man loggar in på Vklass behöver du kontakta din skola som kan hjälpa till.

På appens startsida finns följande information.

1. Notiser och Meddelanden i övre menyn
  2. Kommande kalenderhändelser, tex lektioner eller prov
  3. Matsedeln
  4. Ett samlat nyhetsflöde, tex veckobrev från din mentor eller nyheter som berör hela skolan.

Längst ner har du Hemknapp samt Inställningar, det är även där du loggar ut från appen. I vänstermenyn finns genvägar till fler funktioner i Vklass. Observera att din varje skola använder Vklass på olika sätt, det innebär att elever kan se olika mycket information i appen och detta beror på användningen på din skola.

Vänstermenyn

I menyn finns följande val (observera att fler funktioner adderas hela tiden)

1. Start (hemknapp)
  2. Kalender/schema. Se bland annat dina lektioner, kommande prov och uppgifter samt övriga kalenderhändelser.
  3. Nyheter. En samlad vy över de nyheter som din skola postar i Vklass
  4. Dokument. Ta del av länkar och dokument som din lärare och skola lägger ut.
  5. Utvecklingssamtal. Förbered samtalet samt ta del av information om kommande och tidigare utvecklingssamtal.
  6. Grupper. Information från din klass samt från de grupper/kurser du läser. Här finns även de samarbetsgrupper som du själv skapat eller blivit inbjuden till.
  7. Lärresurser. Länkar, läromedel och resurser som din skola lagt upp i Vklass.
  8. Hjälp och support.
  9. Till gamla Vklass. Möjlighet att nå webbgränssnittet i Vklass som rymmer fler funktioner.
  10. Länkar. Ytterligare tillval som din skola lägger upp.

Pushnotiser

Via inställningar i den nedre menyn kan du aktivera pushnotiser i appen. Notiser genereras på följande funktioner:

1. Inställd lektion
  2. Nytt meddelande
  3. Ny publicerad nyhet
  4. Ny kommentar i en grupp
  5. Nytt prov, uppgift eller läxa

Vanliga frågor

Vad får jag 'pling i telefonen'/pushnotiser på?

Flera olika händelser, bland annat meddelanden, inställd lektion och nytt prov/uppgift

Varför kan jag inte se allt i appen?

Appen är en enklare version med syfte att visa innehåll. Vill man se allt går det bra att logga in via webbläsaren i telefonen.

Jag ser fel veckonummer i appen (iOS)!

Det kan bero på din språkinställning i appen. Har du t.ex. amerikansk inställning så börjar veckan på söndagar och veckonumret kan då visas fel.

Updated on 10 maj, 2021